Személyszámlálás automatikusan
2017-08-24
Demográfiai elemzés IP kamerákkal
2017-10-16

Microsoft függőség ellen nyílt forráskóddal

Egyre több cég kezdi felismerni, hogy mennyire függ napi ügymenete a Microsofttól. A csoportmunka ágazatban a Kopano, mint nyílt forrású alternatíva kínál megoldást a problémára, amit vendor lockinnek, azaz gyártótól való függésnek hívnak az ICT szektorban.

Európai újságírók egy csoportja fedte fel az európai közigazgatási intézmények és kormányok “végzetes Microsoft függőségét”. A Microsoft Office példáján keresztül a kutatások bemutatják a függőség láncolatát ehhez az egyetlen céghez. Cikkükben azt is leírják, hogy a szervezetek egy része a LibreOffice használatával már megszüntette a gyártófüggőség problémáját.

A Microsoft megoldások függőségi láncolatának messze a legkomolyabb szereplője az Outlook, amelyet a kutatásban szereplő szervezetek túlnyomó többsége is használ. Ez tekinthető a legnagyobb kihívásnak, amikor az e-mailt és a naptárat tartalmazó csoportmunka megoldások kerülnek szóba.

Web alapú alkalmazások – a függetlenség felé vezető út

Úgy látjuk, hogy a vállalatok megpróbálnak eltávolodni az olyan termékektől való függőségtől, amelyek csak egyetlen gyártó által kínált szolgáltatásokkal integrálhatók, amik az Outlook esetében a Microsoft Exchange vagy az Office 365. Ez csak úgy lehetséges, ha az Outlookot egy nyíltabb alkalmazással helyettesítjük.

A web alapú alkalmazások életképes alternatívává váltak és egyre népszerűbbek. Okostelefonokon egyszerűen nem lehet webalapú alkalmazások nélkül létezni ma már. Ezt a tendenciát a szoftvergyártók is felismerték, a saját szoftvereiket elkezdték beépíteni, integrálni webes alkalmazásokba. A platform térnyerése miatt a gyártóknak már nem szükséges az egyes programokhoz külön integrációkat fejleszteni és karbantartani. Ebből a tendenciából mind a gyártó, mind a felhasználó profitál, hiszen csökkenthető az egymástól való függés és a befektetett fejlesztői energia is.

A Kopano kiutat kínál

A Kopano a Zarafa csoportmunka forkja. Egy nyílt platformot kínál a kommunikációhoz, a tartalom megosztáshoz a Kopano DeskApp segítségével. Ez a webalapú alkalmazás lehetővé teszi a szoftvergyártók számára, hogy könnyen integrálhassák az alkalmazásaikat a Kopano-val (például widgetekkel). A Kopano DeskApp Windows, MacOS és Linux rendszerekre is elérhető. A funkciók zömét és azok integrációját a böngészőkben a Kopano WebApp biztosítja. Az okostelefonok, táblagépek és az Outlook (a Kopano Outlook Extension segítségével) a Kopano szerverhez a Z-Push szoftver segítségével csatlakoztatható, ami egy nyílt forráskódú implementációja a Mcrosoft Exchange ActiveSync Protocoljának.

Az olyan megoldások, mint a Kopano, a LibreOffice-al kombinálva segítenek a felhasználóknak a Microsofttól való függőség megszüntetésében, és lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy szabadon választhassák meg szoftvereiket és használt formátumaikat.

A cégek, akik ezt az utat választják hosszútávón csökkentik a gyártóktól való függőségeiket, visszanyerik a szoftvereik és az adataik ellenőrzését. A nyílt forráskód segítségével képesek lehetnek megvizsgálni a használt termék(ek) kódját is, így teljes ellenőrzést gyakorolhatnak a tárolt adataik felett.

http://www.investigate-europe.eu/en/new-investigation-europes-dire-dependency-on-microsoft/

http://blog.gestreift.net/2015/05/zarafa_outlook_aenderung/

Mi a Kopano?

A Kopano egy Zarafa fork, amely egy olyan csoportmunka megoldás, mint az Outlook. A Zarafa sok egykori alkalmazottja dolgozik a Kopano csapatában Delftben, Hannoverben és Plochingenben. Új alkalmazásokat és integrációkat fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a rendszeres e-mailezésen túlmutató kommunikációs megoldásokat is.

A rendszer alapját a Kopano Core kiszolgáló biztosítja, amely saját szerveren, hibrid felhőben vagy saját felhőben is üzemeltethető. A Kopano felhasználók a Kopano DeskApp programot használhatják Windows, MacOS vagy Linux operációs rendszereken. A DeskApp egyetlen alkalmazásban egyesíti a csoportmunka funkciókat (e-mail, névjegyzék és naptár), a videochatet, a valósidejű csevegést és sok más képességet. A rendszer szinte minden funkciója elérhető böngészőben is a Kopano WebApp használatával.

Ezen felül a Kopano BV a Z-Push projekt fő fejlesztője is, amely az Exchange ActiveSync protokoll (EAS) nyílt forráskódú megvalósítása. Az ActiveSync protokollt mobil eszközök, például okostelefonok és táblagépek csatlakoztatására használhatjuk. A Microsoft Outlook (2013-as vagy újabb verzió) is használható a Z-Push segítségével, amelynek funkciói a Kopano Outlook Extension segítségével csoportmunka funkcióikkal bővülnek. Az összes összetevő forráskódja a https://stash.kopano.io címen érhető el. A Kopano ügyfelei hozzáférést kapnak a legújabb csomagokhoz, amelyek átesnek a Kopano minőségbiztosítási folyamatain.

* Cégünk hivatalos Kopano viszonteladó és támogató partner. Bővebb információért látogass el a http://serverside.hu/groupware oldalra.