Válts VOIP-ra! Megtérül!
2016-11-04

Hogyan lett a Zarafa Kopano?

Az utóbbi években izgalmas változásokon ment keresztül a Zarafa Groupware-ből létrejött Kopano. Miért lett Kopano? Miért nem maradt meg a gyártó a csoportmunka szintjén és hova tart a világ? A Kopano, mint koncepció két éve fogalmazódott meg a cég vezetésében, és lett a fő fejlesztési iránya a Zarafa Groupware-nek. A legfontosabb változás a nyitás a nyílt forrású közösség felé és az Exchange szerver alternatíva címke elhagyása. Az új fejlesztések is egy kommunikációs platform irányába haladnak, szakítva az eddigi Outlook központú szemlélettel.

Miért tették meg ezt a radikális lépést a fejlesztők? Egy harmadik fél által gyártott szoftverben nem vagyunk képesek hatékonyan új funkciókat implementálni, ráadásul sokkal nehezebben is követhetők a meglévő funkciók. A termék gyártójától függ a teljes piacunk, a felhasználói élmény, a működési alapelvek.

Ezt látta meg nagyon helyesen a Kopano és döntött az Outlook natív támogatásának befejezése mellett. Az új irány egyértelműen a saját klienst helyezi előtérbe, továbbá felvértezi azt eddig ismeretlen funkciókkal, melyekkel a cégek képesek olyan feladatokat is megoldani, mint a videokonferencia, a fájlmegosztás, a nagy méretű fájlok egyszerű küldése és különböző harmadik fél által gyártott egyedi szoftverek integrációja.

Az opensource világban sokkal hatékonyabban lehet fejlődni, stabilizálni egy-egy komponenst, új fejlesztők vonhatók be a nyílt forráskódú komponensek fejlesztésébe, képesek lehetünk integrálódni olyan operációs rendszerekbe, amelyek eddig mint zárt forrású megoldás tekintettek a Kopano-ra. Lehetőség adódott egy olyan nyílt platformot létrehozni, amely képes kiszolgálni a cégek új igényeit, amelyek túlmutatnak a mindennapi e-mailezésen és naptárak kezelésén.

Ezért jött létre a Kopano, hogy túllépjen a cég a saját maga által felállított korlátokon, hogy új funkciókat hozzon létre és integrálja azt az ügyfelek igényeinek gyors és hatékony kiszolgálására és minden változásra gyorsabban tudjon reagálni.

A Kopano termékek az ügyfelek számára is fejlődést jelentenek, az új kommunikációs platformmal magunk mögött hagyhatjuk a régi megszokott világunkat, felkavarhatjuk a munkavállalóink körül az állóvizet és olyan eszközöket adhatunk a kezükbe, amellyel hatékonyabban tudják végezni a munkájukat, miközben a rendszerünk továbbra is a mi céljainkat szolgálja, az adataink a mi kezünkben maradnak.

A Kopano új filozófiája is ezen alapelveken nyugszik: Work together, Keep control, Be productive

* Cégünk hivatalos Kopano viszonteladó és támogató partner. Bővebb információért látogass el a http://serverside.hu/groupware oldalra.