Kopano Outlook Extension
2016-12-28
Kopano WebApp 3.3 újdonságok
2017-05-21

Miért válassz IP alapú kamerarendszert?

Meglehetősen sok jó, vagy inkább jól csengő ajánlattal találkozni a megfigyelő rendszerek piacán, azon belül is a kamerarendszerek gyártói és kivitelezői ígérnek olyasmit, ami papíron jól mutat, de ha megvizsgáljuk alaposabban, láthatjuk, hogy a valóság néha igen messze kerül az ígéretektől. Különösen igaz ez abban az esetben, ha analóg kamerarendszert adnak el a gyanútlan ügyfélnek. Meglehet, hogy ezek a rendszerek jóval olcsóbbak, mint az IP kamerák, de egy befektetést nem csak az alapján érdemes kiértékelni – főleg ha az egy biztonságtechnikai befektetés -, hogy mennyibe kerültek az eszközök. Vajon mit is kapunk a pénzünkért, ha belemegyünk egy olyan üzletbe, ahol analóg rendszert telepítenek számunkra. Azokat a szempontokat igyekeztünk körüljárni, amelyek segítenek valós képet kapni arról, hogy mit is kell egy ilyen rendszer telepítésekor mérlegelni, miben jobb vagy miben több egy IP-s rendszer.

Felbontás

Az IP kamerák nem korlátozottak a felbontás tekintetében, mint analóg társaik. Egy 5 megapixeles IP kamerával 10x részletgazdagabb képet kaphatunk, mint egy 4CIF analóg rendszerrel, ami az analóg rendszerek csúcsát jelenti.

Az analóg rendszerek maximális felbontása 704×480 pixel (4CIF), ezzel szemben egy IP kamera felbontása átlagosan HDTV (720p / 1080p), de ennél nagyobb felbontást is elérhetünk, például 5 megapixelen a 2560×1920 sem akadály. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ugyanarról a pontról nagyobb területet lehet lefedni egy kamerával, vagy ugyanarról a területről lehet sokkal részletgazdagabb képet kapni, amennyiben egy analóg rendszerrel hasonlítjuk össze a kamerát.

Felbontás és oldalviszony összehasonlító táblázat

Egy IP rendszer esetén választhatunk akár különböző oldalviszonyokból is, úgy mint a 4:3 (normál), vagy a 16:9 (szélesvásznú). Ennek segítségével egyszerűbbé válik a nagylátószögű (szélesvásznú) videorögzítés is, de hatékonyan szabályozható a megfigyelni kívánt terület mérete is, hogy valóban csak a kívánt területeket figyeljük meg.

Megapixelek a gyakorlatban

Egy nagy felbontású kamerával a kezünkben van a választás szabadsága is, megfigyelhetünk egy nagyobb zónát, vagy akár egy arcot is tűélesen, minden csak beállítás és lencse kérdése.

Kamera képek részletességének összehasonlítása

Egyszerű üzembe helyezés

Az IP kamerák a meglévő informatikai, strukturált hálózathoz csatlakoznak. Egy kábelen képesek vagyunk átvinni a tápellátást, a képet és a hangot. Mindez nagyon egyszerűvé, gyorssá és költséghatékonnyá teszi az IP kamerák alkalmazását.

A meglévő kábelek használatával nem szükséges új kábelezésbe beruházni. A Power over Ethernet (PoE) technológia használatával még villamos feszültség sem szükséges még a kamerák közelébe sem. Amennyiben a kamerákat táppal ellátó hálózati kapcsolók szünetmentes áramforrásra vannak csatlakoztatva, úgy a kamerák is szünetmentesen képesek üzemelni, egyéb munka és befektetés nélkül.

IP kamera és analóg kamera csatlakoztatása

 

A költségesebb rendszerek sem mindig költségesebbek, hiszen telepítéskor, vagy akár egy helyszín megváltozásakor nem szükséges az eszközöket lecserélni, vagy átalakítani, hiszen az IP kamerák zöme rendelkezik távolról állítható zoom-al, fókusszal. Fontos megjegyezni, hogy IP rendszer telepítésekor sokkal egyszerűbb a megrendelő által támasztott követelmények megvalósulását is ellenőrizni, hiszen gyakorlatilag bárhonnan és bármikor ellenőrizhető egy kép, sőt akár a megfigyelt terület egy-egy darabkáján végezhetünk pixel számlálást, hogy elértük-e a kívánt részletességet.

Kamerába integrált intelligencia

Az IP kamerák jóval többre képesek annál, hogy csak egy video stream-et szolgáltassanak. A beépített intelligencia segítségével a rendszert üzemeltetők munkája egyszerűsíthető, így a hatékonyságuk növelhető, hogy valóban olyan esetekre koncentráljanak, amelyek esetén emberi beavatkozás lehet szükséges.

A beépített mozgásérzékelővel maga a kamera képes jelezni azonnal, amennyiben a képen mozgás történik. Ez a jelzés testre szabható, lehet akár email, sms, vagy egy megfigyelő programba küldött riasztás is. A szabotázs érzékelő szintén képes riasztani a kezelő személyzetet, amennyiben a kamera működési zavart érzékel.

Áthaladás érzékelés működése a gyakorlatban

Hasznos alkalmazási területe lehet az IP technológia beépített intelligenciájának a vonal átlépés érzékelése, mely automatikusan riasztást képes generálni, ha egy mozgó személy, tárgy, áthalad egy előre meghatározott vonalon.

Áthaladás érzékelés

Az intelligencia kiterjeszthető bizonyos gyártók modelljeiben saját fejlesztésű alkalmazásokkal is (pl. Axis Communications kamerák). Az AXIS Camera Application Platform egy nyílt alkalmazásplatform, amely lehetővé teszi a külső fejlesztőknek egyedi alkalmazások implementálását az Axis kamerákra, amelyekre az így készült szoftverek telepíthetők (pl. rendszám felismerés, forgalom számláló).

Teljesen integrált

Egy IP kamerához mindössze 1 kábel szükséges, mely magában foglalja a tápellátást, a video jelet, az audio jelet, a PTZ vezérlést és az egyéb I/O kommunikációt. Ebből kifolyólag a rendszerrel pénzt takaríthatunk meg, a funkcionalitás és az integrálhatóság jelentősen nő.

Egy analóg PTZ kamera esetében szükséges egy külön kábel a pan, tilt, zoom mozgások vezérléséhez. Amennyiben audiot is szeretnénk kinyerni a kamerából, úgy még egy kábel alkalmazása szükséges. Ez a kábelezési munka költséges és a későbbiekben jóval kevésbé felxibilis infrastruktúrát jelent, mint az IP rendszer esetében az egyetlen hálózati kábel alkalmazása.

Analóg és IP rendszer infrastruktúrájának összehasonlítása

Egy IP kamera nem csak kevesebb kábelt jelent, jóval több integrációs megoldás is elérhetővé válik vele. A be- és kimeneti portok használatával egy bejárat vezérlését és megfigyelését is képesek vagyunk megoldani akár felügyelet nélkül, vagy akár felügyelettel is. A beépített kétirányú hangkommunikáció segítségével az operátorok képesek kommunikálni a kamera előtt álló személlyel. A kamera az audio interfészt képes használni riasztások generálására és rögzítés indítására is, ez hasznos lehet olyan környezetekben, ahol nem csak a mozgás fontos, hanem akár a környezeti zajok is.

 

Éles képek mozgás esetén is

Mozgás esetén is kristálytiszta képet várhatunk el egy IP kamerától, hiszen nem találkozni az analóg rendszerek “interlaced” problémájával. A progressive scan technológia használatával az egész képet egyszerre rögzíti a rendszer, így magas minőségű képet kapunk mozgó tárgyakról is.

Minden kamera soronként dolgozza fel a képeket. A legtöbb analóg kamera az un. interlaced scanning technológiát használja. Ez a technológia a feldolgozáskor előbb a páratlan, majd később a páros sorokat dolgozza fel. Ezt követően a két eredményt kombinálja egy egész képpé a kamera. A probléma ezzel a technológiával az, hogy amennyiben mozgó tárgyak, személyek vannak a képen, úgy a mozgásban lévő pixelek elmosódhatnak a végső képen.

Páratlan sorok és páros sorok (17/20ms (NTSC/PAL) késleltetés) kombinációjának eredménye, szemben az IP technológia progressive scan technológiájával

Az IP kamerák progressive scan technológiája egy lépcsőben dolgozza fel a képeket, így a jelenség megszűnik IP technológia használata esetén.

Balra egy analóg kamera képe látható, az un. interlaced scanning technológiával. Jobbra egy Axis kamera képe látható a progressive scan technológiával. Mindkét kamerán ugyanolyan lencse volt a felvétel készítése közben, a jármű sebessége is ugyanolyan volt, 20 km/h (15 mph). A háttér tisztán látszik mindkét képen, azonban a sofőr csak a progressive scan képen vehető ki tisztán.